Een gids voor het kopen van Selvedge Denim

Selvedge denim

Selvedge is de ongesneden rand van denim die wordt gewassen en gestreken om een duidelijke, nette afwerking te krijgen. Het is het verschil tussen raw en selvedge denim. De ruwe rand van denim wordt niet bijgesneden, maar is even lang als de rest van de stof, dus heeft hij een zoom. Wanneer het wordt gewassen en gestreken, wordt de rand zelfkant. Zelfkant denim wordt meestal gemaakt van zelfkantgaren, dat een lange, ononderbroken katoenen draad is die wordt gebruikt voor het spinnen. Het wordt vervolgens in de stof van het denim geweven als kettinggaren en als inslaggaren. De rand van zelfkant denim is niet afgezet, dus heeft het een ruwe zoom.

Zelfkant denim kopen

Je vindt zelfkant denim nu in veel herenmodezaken, en in gespecialiseerde herenmodewinkels en online retailers. Maar voordat je iets koopt, moet je wel weten wat de verschillen zijn tussen raw denim, selvedge denim en selvedge ID denim. Ten eerste is raw denim bedoeld om in te dragen. Omdat het niet gewassen is, ontwikkelt het een uniek patina en wordt het na verloop van tijd zachter en comfortabeler om te dragen. Daarom zijn sommige raw denim-liefhebbers erg terughoudend om een nieuwe jeans te kopen, omdat ze bang zijn dat de slijtage na verloop van tijd niet meer bevalt. Als je op zoek bent naar een nieuwe spijkerbroek, of je hebt een spijkerbroek die je beu bent, dan is raw denim de manier om te gaan.

Cone Mills WV1 Selvedge Denim

Raw-edge denim is een stof met een ruwe rand die niet zelfkant is en geen witte rand heeft. Het is een type niet-gesanforiseerd denim, wat betekent dat het niet is gesanforiseerd. Spijkerstof met een ruwe rand heeft een gestikte of dubbel gestikte zoom om de ruwe rand te bedekken en rafelen te voorkomen. Dit geldt voor alle denimproducten, ongeacht de fabriek waar de denim is geproduceerd.

Zelfkant denim daarentegen wordt slechts in één bepaalde fabriek in de Verenigde Staten vervaardigd: Cone Mills in Noord-Carolina. De zelfkant-ID is een speciale, gereserveerde denimlijn die alleen wordt gebruikt voor de productie van "custom selvedge denim". Dit betekent dat de rest van de denim niet zelfkant is en bekend staat als "white-lined" denim.

De denim die voor de productie van Cone Mills WV1 Selvedge Denim wordt gebruikt, heet WV1, wat staat voor "West Virginia". WV1 denim is afkomstig van de katoencultivar Blue Dot.

Blauwe lijnsteek

De blauwe lijnsteek maakt deel uit van het Cone Mills WV1 Selvedge-proces. Hij wordt in de afgewerkte zijde van het denim genaaid om het erfgoed van de stof aan te geven: hij wordt vervolgens aan de onbewerkte zijde verwijderd. De blauwe lijn is een krachtig marketinginstrument dat ook een ethisch doel dient.

De blauwe lijn is ook een integrerend deel van het kwaliteitsborgingsprogramma van denim. Het is een automatisch detectiesysteem dat het productieniveau en de kwaliteitskenmerken van denim registreert aan de hand van barcodes en sensoren.

Om te voorkomen dat de blauwe lijn wordt verwijderd, wordt het denim geverfd met indigo. De indigo wordt er na enkele wasbeurten uitgewassen en het denim is klaar om te worden gedragen.

Bottom line

Als u zelfkant denim koopt, moet u goed letten op de details van het kledingstuk. U moet ook de zak van het merk openen en de stof op kwaliteit onderzoeken. Als het van goede kwaliteit is, zal het genaaid zijn met een dubbele steek of een lijn van een blauwe draad. Het is belangrijk dat u een merk kiest met een goede reputatie op het gebied van kwaliteit en constructie. Als u zich zorgen maakt over de kwaliteit van de denim, neem dan contact op met het merk en controleer of u tevreden bent met het resultaat.

Als je zelfkant denim koopt, investeer je in een stukje geschiedenis. De ruwe rand van een spijkerbroek onthult het ware verhaal van hoe hij is gemaakt, en deze details worden meestal niet veranderd als hij opnieuw wordt gemaakt.